Realdania-støtte til bogen om downsizing

Nu er det officielt:

At flytte fra større til mindre kan være en udfordring, især når man kommer op i årene. Der er ikke kun tale om en minimalisering af det jordiske gods, men også om at træde ind i en ny livsfase, at tage afsked og lukke en dør for at kunne sig goddag til et af livets næste, måske sidste kapitler.

Nogle klarer såvel beslutning om flytning som udførelse på kort tid, andre skal have tilløb, bruger tid på processen og udfører handlingen i deres helt eget tempo. Men for alle handler det om at være i tide, mens kræfter, helbred og lyst til at begynde et nye sted stadig er intakt.

Bogen “Skal du ta’ det hele med dig? – Gør plads til et nyt kapitel i tide” er skrevet af journalisten og forfatteren Abelone Glahn, der selv flyttede fra en 600m2 stor gammel landsbyskole til en toværelseslejlighed på 69 m2 med en lille terrasse.  Bogen udgives med støtte fra den filantropiske forening Realdania og forventes at udkomme i foråret 2022 på Forlaget Frydenlund              

– Downsizing kan se meget lineær ud, men min oplevelse er, at processen byder på adskillige omveje og involverer så mange aktører, at det blandt andet kan føre til, at man flytter for sent.  Seniorernes overvejelser involverer jo stillingtagen til en uvis fremtid, til økonomi og helbred, men også til mulig ensomhed, energi, livslyst, og ikke mindst til ønsker om den kommende bolig, boformer og fællesskab med andre.

– Processen kan betyde forhandlinger på flere plan om forløbet, ikke kun med ægtefælle/partner og børn, men også øvrig familie, venner og naboer kan have betydning. Især de voksne børn kan have nogle udfordringer, når deres gamle forældre skal igennem disse overvejelser og bryde deres hidtidige hjem op. Ikke mindst, hvis der er tale om sygdom, demens eller dødsfald.

I bogen beskriver Abelone Glahn (på i dag 66 år) med en vis galgenhumor de fem år, det tog hende og hendes mand ( på i dag 80 år) at pakke ned, sortere, sælge huset og finde nyt hjem. Læserne får et hav af praktiske råd, nemme to-do-lister og vejledninger til, hvordan man griber hele processen an. Men det er ikke kun en skridt-for-skridt vejledning. Det er også en bog, der går tæt på de mange følelser, der opstår i forløbet, og som nogle gange står i vejen for processen.

– At flytte fra stort til småt indeholder heldigvis også mange positive sider, som sagtens kan opveje de vanskelige perioder: Lettelse over at slippe af med jordisk gods, at kunne give med varme hænder i stedet for kolde. At få tid og energi til andet end krævende vedligeholdelse og at få indrettet sig, så boligen passer til denne nye livsfase. For nogle ovenikøbet at få nye venner, indgå i nye fællesskaber og flytte sammen med andre. Alt sammen så tilpas i tide til, at denne livsfase bliver optimal, forklarer Abelone Glahn.

Bogen udgives med støtte fra den filantropiske forening Realdania og forventes at udkomme i foråret 2022 på Forlaget Frydenlund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *